T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel
yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin
sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı
takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız
yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak,
teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesinin
sağlanmasını amaçlayan 'Anız Yakılmasının Önlenmesi' ile ilgili Valilik tebliği
açıklandı.
Genel Hükümler ve Biçerdöver Sahiplerinin Anız Yakılmasının
Önlenmesi Konusundaki Sorumlulukları:
1- Hasat edilecek ürüne ve
çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve
zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır.
2- Operatör belgeli
sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın
yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır.
3-Ormana bitişik hububat tarlalarında, ürün sahipleri ve muhtarlar,
hasadı müteakip yanıcı maddelerden (anızlardan) arındırılmış 5-10 metre
genişliğinde pullukla sürülmüş bant oluşturulmasını sağlayacaklar, orman içi ve
kenarı tarlalarda anız, ot, çalı yakılmasına engel olarak, muhtarlar aksine
hareket edenleri Jandarma veya Orman İşletme Müdürlüğüne
bildireceklerdir.
4-Anız yakılmasının önlenmesinin daha etkin hale
getirilmesi için diğer kamu kurum ve kuruluşları ile Ziraat Odası
Başkanlıklarından yapılacak eğitici eleman talepleri İl Gıda Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüğünce derhal yerine getirilecektir.
5-Anız yakılması
halinde meydana gelecek orman yangınları ve zararları hakkında İl Gıda Tarım ve
Hayvancılık Müdürlüğünce eğitim çalışmaları yapılacak ve 5442 Sayılı İl İdaresi
Kanununun 66 ncı maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak alınacak karar ve
tebliğlerin kaymakamlıklarca halka duyurulması sağlanacaktır. Anız yakılmasının
yasaklanması işleminin köy muhtarlıklarınca ilan edilmesi sağlanacak ve
yasaklamalara uymayanlar hakkında İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce 2872
Sayılı Çevre Kanununun ilgili maddeleri ve Orman İşletme Müdürlüklerince ise
6831 Sayılı Orman Kanununun ilgili cezai müeyyideleri uygulanacaktır.
6-
Kırsal alanda çalışan biçer-döverler dahil tüm araçlarda yangın söndürücü
bulundurulması hususu İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri ve
muhtarlıklarca ilgililere duyurulacaktır.
7- İl Milli Eğitim
Müdürlüğünce anız yangınları ile ilgili olarak tüm okullarda öğrencilere yönelik
eğitimverilecektir.
-Okullarda öğrencilere yönelik yapılacak
eğitimlerde, İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerince talep olması halinde, İl-İlçe
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde görev yapan ve konu ile ilgili eğitim
almış teknik elemanlar görevlendirilecektir.
8- Müftülüklerce
camilerde anız yangınları ile ilgili hutbeler okunacaktır.
9- 6831
Sayılı Orman Kanunu gereğince, devlet ormanlarında belirlenen konaklama yerleri
dışında gecelemek, ocak yerleri dışında her türlü ateşin yakılması ile anız veya
benzeri bitki örtüsünün yakılması yasaklanmış olup, bu hususun takibi köy
muhtarlığı, Orman İşletme Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, İl
Orman ve Su İşleri Müdürlüklerince yapılacaktır.
10- Kontrol
görevlileri, halkın ve köy muhtarlıklarının uyarılması, anız yakma yasağı ve
tarla temizlikleri, orman piknik-mesire yerleri dışında ateş yakma, konaklama ve
gecelemeler ile orman alanlarında dikkatli davranılması için uyarı ve ikazlar
yapacaktır.
Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Anız Yakılmasının Önlenmesi
Konusundaki Sorumlulukları:
Madde 5- İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Müdürlükleri ve Ziraat Odası Başkanlığı :
-Çiftçi eğitimi programlarında
geniş bir şekilde anız yangınlarına yer verilecek, zararları etraflıca
anlatılacaktır.
-Yapılacak eğitim-yayım çalışmalarında yerel yönetim
imkanları ve sivil toplum örgütlerinin katkıları sağlanarak çevreye duyarlılık
yaygınlaştırılacak, yapılan çalışmalara ilişkin aylık uygulama
raporlarıMayıs-Ekim ayları itibariyle İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne
gönderilecektir.
Madde 6- Karayolları Şube Müdürlüğü :
-Havayı
kirleten anız yangınları zaman zaman karayollarında görüşü azaltmakta bu durum
trafik kazaları ile can ve mal kayıplarına neden olmaktadır. Karayolları Şube
Müdürlüğünce, yol şevlerindeki otlar temizlenerek yanıcı materyal kaldırılacak.
Yol kenarlarında, anız yangınlarının zararlarına ilişkin uyarıcı levhalar
asılacaktır.
Madde 7- İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü
:
-Hasat öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında kontrol ve devriye
görevi artırılacaktır. Yangın vukuunda ve istenildiği takdirde yangından
etkilenen canlı ve cansız varlıkların taşınması için araç ve personel yardımında
bulunacaktır.
-Alınan önlem ve duyurulara rağmen, anız yangınına sebep
olanlar hakkında, yasal işlem yapılmak üzere, tutulan tutanak ve yangına ilişkin
tüm deliller İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne gönderilecektir.
Madde
8- Milli Eğitim Müdürlüğü :
-Anız yangınlarının zararlı etkilerinin,
çocuklarımız ve gençlerimiz tarafından daha iyi kavranabilmesi için, eğitim
müfredatında anız yangınları ve zararları konularında eğitime yer
ayıracaklardır. Yapılan çalışmalara ilişkin aylık uygulama raporları Mayıs-Ekim
ayları itibariyle İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Çevre ve
Şehircilik Müdürlüğüne gönderilecektir.
Madde 9- Orman İşletme
Müdürlükleri ve Şeflikleri :
Orman Kanunu'nun ilgili maddeleri
doğrultusunda anız yakılmasının yasak olduğu yerleşim birimindeki çiftçiler,
anız yakılması sonucu meydana gelebilecek orman yangınları konusunda
bilgilendirilecektir. Köy toplantıları şeklinde yapılacak bu bilgilendirmeye
İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri teknik elemanları da
katılacaktır. Hasat öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında yangın duyuruları
yapılarak, denetimler artırılacak, yangına sebep olanlar hakkında yasal işlem
yapılacaktır.
İhbarlara, acil müdahale ekipleri oluşturularak bu konuda
yerel yönetim imkanları ve sivil toplum örgütlerinin katkıları sağlanacak ve
çevreye duyarlılık yaygınlaştırılacaktır. Yangına hassas bölgelerdeki tarım
alanları ile orman alanları arasında, yangını önleyecek şekilde greyderle
şeritler açılacaktır.
Alınan önlem ve duyurulara rağmen, anız yangınına
sebep olanlar hakkında, anız yangınının orman alanına 4 km. mesafede olması
halinde 6831 Sayılı Orman Kanununun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem
uygulanacaktır. Bu durumda yasal işlem yapılmak üzere tutulan tutanak ve
yangına ilişkin tüm deliller İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü'ne
gönderilecektir.
Madde 10- Belediye Başkanlıkları:
Anız yakılmasının
önlenmesine yönelik olarak, İl Valiliğimizce yayınlanan bu Tebliği/ Genelge/
Mahalli Çevre Kurulu kararlarını kamuoyu ve ilgililerin bilgilendirilmesi için
ilan edecekler. Belediye mücavir alan sınırları içerisindeki anız yangınlarının
söndürülmesi için itfaiye birimlerinin müdahalesini sağlayacaklardır.
Madde 11- Köy Muhtarlıkları :
Anız yakılmasının önlenmesine yönelik
olarak, İl Valiliğimizce yayınlanan bu Tebliği/ Genelge/ Mahalli Çevre Kurulu
kararlarını kamuoyu ve ilgililerin bilgilendirilmesi için ilan edeceklerdir.
Anız yangınlarına sebebiyet verenleri en kısa sürede belirleyerek, ivedilikle
ilgili makamların bilgilendirilmesi sağlanacaktır.
Madde 12- İl Çevre
ve Şehircilik Müdürlüğü :
-Hasat öncesinde, hasat sırasında ve
sonrasında yangın duyuruları yapılarak, denetimler artırılacak, yangına sebep
olanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Anız yangınlarının önlenmesine
ilişkin, ilgili kurumlarla koordinasyon içinde çalışmalar yapılacaktır.
-Yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 Sayılı Çevre Kanununun
ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır.
-2872 Sayılı
Çevre Kanunu'nun 20. Maddesine dayanılarak 2012 yılında kanuna aykırılık halinde
uygulanacak idari para cezaları, 10 Ocak 2012 tarih ve 28169 Sayılı resmi
gazetede yayınlanan 2012/1 no'lu tebliğ ile belirlenmiştir. Söz konusu tebliğde
'Bu Kanunun ek 1 inci maddesinin (c) bendine aykırı olarak anız yakanlara her
dekar için 31,39 TL idari para cezası verilir' hükmü ile 'Anız yakma fiilinin
orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallerde işlenmesi durumunda
ceza beş kat artırılır' açıklaması yer almaktadır.
-Yapılan çalışmalara
ilişkin aylık uygulama raporları Mayıs-Aralık ayları itibariyle İl Gıda, Tarım
ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne gönderilecektir.
Madde 13- İlimiz sınırları
içerisinde, ikinci ürün ekilişi yapılmadığından, kontrollü anız yakılmasına izin
verilmeyecektir ibaresi yer alıyor.